fbpx Skip to main content

Vliesgevel met composieten spouwlatten

Carbon is een enorm krachtig product dat voor vele toepassingen gebruikt kan worden. De gevel van INHolland in Delft is daar een prachtig voorbeeld van. Voor dit unieke project produceerde en leverde Prince Fibre 10 jaar geleden de aramide spouwkabels, spouwlatten en voering van carbonvezels. We spraken met engineer Jordy van Nimwegen die vorig decennium trots aan dit unieke project heeft meegewerkt. Nog steeds is deze gevel, die in samenwerking met technisch productiebedrijf Octatube tot stand kwam, een prachtige, innovatieve oplossing in het land van vliesgevels. Het resultaat was een innovatieve, zeer slanke en krachtige gevel die de wereld nog niet eerder kende!

Optimaal beschermd tegen horizontale windbelasting

Een glazen spouw met composieten kabels; dat is een oplossing die zijn tijd 10 jaar geleden al ver vooruit was. Hoe is deze 30 meter hoge gevel ontwikkeld dat het optimaal bestand is tegen windbelasting? De draagwerking is zo ontworpen dat de verticale kabels die zich in het glas van de spouw bevinden, zich gedragen als een zeil. Dat houdt in dat de gevel bij horizontale windbelasting tot 30 centimeter heen en weer kan bewegen. De kabels die zich in het glas bevinden, zijn gemaakt van aramide. De voering in het glas en de spouwlatten bestaan uit carbon. Dat is een zeer speciale oplossing om een uiterst slanke gevel te realiseren.

's Werelds slankste glas-composietgevel

De ideeën voor de gevel kwamen oorspronkelijk van het Composieten Laboratorium van de Hogeschool INHolland. Het bijzondere aan de gevel is dat de hoofddraagconstructie visueel vrijwel onzichtbaar is. De glas-composietgevel is aan beide kanten volledig vlak dankzij onze composieten buizen die in de spouw van de isolatieruiten zijn geplaatst. De dikte van de glaspanelen is 54 millimeter, waardoor de gevel van INHolland de slankste glas-composietgevel ter wereld is.

De entree van INHolland bestaat uit drie gevels, waarvan er één daadwerkelijk op deze manier is gerealiseerd. Dit is een zeer innovatief en experimenteel project dat door de Hogeschool ook in onderwijs en onderzoek gebruikt wordt. De overige twee gevels zijn met een iets eenvoudiger ontwerp uitgevoerd, waarbij de composieten kabels direct achter het glas liggen in plaats van erin.

Uniek project met prince fibre

Wij staan bekend om onze innovatieve en unieke composietprofielen. Klantspecifieke opdrachten zijn voor ons de norm! Onze professionele producten zijn in staat tot de oplevering van bijzondere projecten. Heeft u ook een uniek project waarbij u de hulp van Prince Fibre kunt gebruiken? Neem dan vooral contact met ons op. Onze specialisten staan u graag te woord.

Contact opnemen