17 mei 2022

Zeil- en doekondersteuning

De kracht van composieten is onder andere zeer goed te gebruiken ter versteviging van doeken of zeilen. Veel voorkomende toepassingen zien wij dan ook terug in onder andere de zeilsport, vrachtvervoer, koeltransport, luchtvrachtvervoer, bouw, zonwering in kassen, opslag en tenten.

Niet te buigen, zo sterk
Composietprofielen in de vorm van spinnakers of zeillatten houden de zeilen van een boot mooi strak, zodat deze genoeg wind kunnen vangen. Ondanks dat de wind enorm aan de zeilen kan trekken, zal het sterke composietprofiel zijn vorm behouden. Daarnaast zorgt het gebruik van composieten voor een vermindering in gewicht, wat een groot voordeel is in de zeilsport.

In kassen zijn de profielen ook zeer gewild vanwege hun stijfheid en lichte gewicht. De doeken die hier als zonwering gebruikt worden, zijn van zichzelf namelijk al zwaar. Het toevoegen van bijvoorbeeld aluminium buizen kan helpen de positie te bewaren, ware het niet dat deze nog meer gewicht aan het doek toevoegen. Daarnaast kan aluminium na verloop van tijd doorbuigen. Carbon profielen vormen door hun kracht en geringe gewicht daarom de ideale oplossing om de schermen in kassen in positie te brengen.

Flexibele composietprofielen
Composieten worden niet alleen gebruikt vanwege hun stijfheid, maar ook vanwege hun kracht en flexibiliteit. Zo blijft een dunne, massieve glasvezelbuizen of smalle, holle carbonbuizen flexibel, maar zijn deze krachtig genoeg om iedere keer terug te springen in hun originele vorm. Hierdoor zijn deze profielen zeer geschikt om te gebruiken in de tentenbouw. Het profiel kan herhaaldelijk buigen zonder te breken en zorgt ervoor dat de tent stevig blijft staan.

Overige toepassingen
Een andere ondersteuningstoepassing van de composietprofielen is te vinden in roldeuren gemaakt van zeil of doek. De composietprofielen kunnen hierin horizontaal toegevoegd worden om versteviging te bieden en de roldeur een sterker element te laten vormen.

Verder zien we het gebruik van composietprofielen terugkomen in de luchtvracht. Over de frames in de laadruimte wordt een zeil gelegd. Door in dit zeil composietprofielen te verwerken, vormt dit een stevig geheel. De frames zijn beter beschermd en blijven goed op hun plek staan.

Composieten voor zeil- of doekondersteuning
Prince Fibre produceert profielen die in vele sectoren uitkomst bieden. Bent u geïnspireerd geraakt om ook gebruik te maken van composietprofielen? Neem dan contact op met ons om de mogelijkheden van een profiel op maat te bespreken.

Contact us

Make a non-binding appointment