27 januari 2022

Toepassen van
brandvertragende profielen

In de bouw worden steeds vaker composieten toegepast om hout en aluminium te vervangen en de brandveiligheid in een constructie te verhogen. Bij Prince Fibre produceren we brandvertragende profielen voornamelijk met glasvezel. Deze profielen zijn anders dan de standaard profielen, aangezien een aantal componenten aan de hars toegevoegd worden om deze brandvertragend te maken en aan de brandvoorschriften hiervoor te laten voldoen.

Waaruit is een glasvezelprofiel opgebouwd?

Normaal gesproken is het glasvezelprofiel opgebouwd uit glasvezel en kunststof. Glasvezel brandt niet en aan deze kant hoeven wij het profiel dan ook niet aan te passen. Kunststof, daarentegen, brandt wel. Kunststof is opgebouwd uit aardolie producten. Hierdoor vormt een product dat door het materiaal, zodra het vlam vat, blijft branden. Om het glasvezelprofiel brandvertragend te maken, dient de kunststof component dan ook aangepast te worden.

Het brandvertragend maken van een profiel

Om het profiel brandvertragend te maken, voegen wij een poeder toe aan de hars die het profiel bindt. Dit poeder begint bij een temperatuur van 200 graden Celsius vocht af te geven. Het vocht verlaagt de temperatuur en remt de brand af.

Testen van het materiaal

De hoeveelheid poeder die we aan een profiel moeten toevoegen om de vertraging van een brand te garanderen, moet uit tests blijken. Voordat een brandvertragend profiel klaar is, test een gecertificeerde specialist deze dan ook eerst grondig. Aan de hand van de brandtests, weten wij welke verhoudingen nodig zijn voor een brandvertragend profiel en kunnen wij dit profiel herhaaldelijk produceren.

Toepassingen van brandvertragend materiaal

De toepassingen van het brandvertragende materiaal zijn, net als dat van de normale profielen, vrijwel eindeloos. In het verleden hebben we bijvoorbeeld gewerkt aan brandvertragende gevelplanken en bootonderdelen. Aan composietprofielen voor het openbaar vervoer zijn strengere eisen verbonden op het gebied van brandveiligheid, maar ook hiervoor kunnen wij brandvertragende profielen leveren.

Op zoek naar een brandvertragend profiel?

Bent u op zoek naar een composiet profiel voor uw constructie en dient deze aan specifieke brandvoorschriften te voldoen? Neem dan contact op met Prince Fibre om de mogelijkheden van een brandvertragend profiel te bespreken.

Contact us

Make a non-binding appointment