18 juli 2022

Medische toepassingen

Carbon- en glasvezelprofielen worden steeds vaker toegepast in de medische wereld. Ze bieden hier uitkomst waar andere materialen niet of minder goed toepasbaar zijn. Prince Fibre werkt samen met een aantal instellingen en levert hun geschikte profielen.

Onzichtbaar voor röntgen
Een bijzondere eigenschap die carbon heeft, is dat dit onzichtbaar is voor röntgenstraling. Een groot voordeel hiervan is dat carbon kan worden toepast bij de genezing van botbreuken.
Wanneer er een metalen buis gebruikt wordt om het bot te spalken, blijft dit metaal zichtbaar op röntgenfoto’s, waardoor het bot slecht of niet zichtbaar is.
De toepassing van carbon zorgt ervoor dat het bot dan ook door het profiel heen goed zichtbaar blijft en dat de breuk rondom te bekijken is. De voortgang van de genezing is hierdoor beter te monitoren.

Toepassing bij de productie van medische isotopen
In de behandeling van kanker wordt onder andere gebruik gemaakt van PET-scans die medische isotopen waarneembaar maken. Deze medische isotopen bestaan uit radioactieve stoffen die kankercellen tijdens de PET-scan zichtbaar maken. Deze isotopen worden in kleine kerncentrales samengesteld. In deze kerncentrales kunnen niet zomaar metalen gebruikt worden. Dit is de reden dat metaal hier vaak vervangen wordt door glasvezelprofielen om te isoleren.

Medisch onderzoek
Tijdens medisch onderzoek biedt composiet nog meer voordelen. Bepaalde metalen kunnen namelijk allergische reacties veroorzaken en metaal is altijd onderhevig aan corrosie. Bij koolstofbuizen doen deze beide problemen zich niet voor. Daarnaast kan carbon op hygiënische wijze toegepast worden.

Carbon en glasvezel voor de meest uiteenlopende toepassingen
Carbon- en glasvezelprofielen zijn in de meest uiteenlopende sectoren te gebruiken. Van de bouw tot de sport en van machines tot de medische wereld. Heeft u nu een vraagstuk waarbij onze carbon- of glasvezelprofielen uitkomst kunnen bieden? Neem dan contact op met Prince Fibre en we kijken graag samen naar een manier waarop we u kunnen helpen.

Contact us

Make a non-binding appointment