15 februari 2022

Kozijnen

Binnen de bouwsector zijn de regels wat betreft isolatiewaarden met de komst van het Bouwbesluit 2012 flink aangescherpt. Dit betekent dat er opnieuw gekeken moet worden naar bestaande materialen en naar materialen die vervangen kunnen worden om aan deze voorwaarden te voldoen.

Glasvezel onderdorpel
Belgisch hardsteen is een zeer gewild materiaal om als onderdorpel te gebruiken. Het probleem met dit steen is echter zijn slecht isolerende waarde. De steen geleidt temperatuur zeer gemakkelijk, waardoor hitte en kou het huis intrekken. Een glasvezelprofiel heeft juist een zeer hoge isolatiewaarde. Dit is de reden dat wij in samenwerking met een klant een glasvezel onderdorpel hebben ontwikkeld. Verder hebben wij een manier gevonden om de glasvezel onderdorpel ieder gewenst uiterlijk te geven. Zo is het ook mogelijk om deze alsnog als Belgisch hardsteen er uit te laten zien.

Voordelen glasvezel
Het glasvezelprofiel is dus een zeer goede isolator en voldoet daardoor aan de richtlijnen uit het Bouwbesluit. Daarnaast werkt het materiaal nauwelijks tijdens temperatuurverschillen. Een ruit blijft daardoor stevig op zijn plek zitten, zonder dat er een kans is dat deze door de werking van het profiel breekt.
We maken de glasvezel onderdorpel verder hol aan de binnenkant, waardoor het ook nog eens zeer lichtgewicht en toch krachtig is.

Vervanger van hout
De glasvezel onderdorpel is bovendien een goede vervanger van hout. Ook voor het gebruik van hout gelden namelijk steeds strengere regels. Zo mag hout niet meer geplaatst worden op plekken waar het vochtig kan blijven. Dit zorgt namelijk niet alleen voor het doorlaten van kou en mogelijke schimmel, maar ook het rotten van het hout. Met glasvezel hoeft u zich vrijwel geen zorgen te maken over deze problemen. Alleen wanneer het glasvezelprofiel vol in het water blijft liggen en er geen momenten zijn waarop het kan opdrogen, is het mogelijk dat het water deels in de vezels trekt.

Het toepassen van de glasvezel onderdorpel
In de productie van prefab woningen wordt de glasvezel onderdorpel al steeds vaker toegepast. De dorpel kan dan direct op de juiste manier gemonteerd worden.
In glasvezelprofielen kunnen namelijk niet zomaar spijkers geslagen worden, omdat dit de beschermlaag van het profiel beschadigd.

Samenwerken met Prince Fibre
Bent u ook op zoek naar duurzaam materiaal om een bouwproject mee af te ronden? Neem dan contact op met Prince Fibre. Wij bespreken graag met u de mogelijkheden voor het toepassen van carbon- of glasvezelprofielen.

Contact us

Make a non-binding appointment