Skip to main content

Wat is extrusie?

Extrusie is een productieproces waarbij een materiaal, meestal in de vorm van een polymeer (kunststof), door een matrijs of een mal wordt geperst om een continue vorm te creëren. Dit proces wordt vaak gebruikt om kunststofproducten, profielen, buizen en films te vervaardigen.

Het proces omvat doorgaans onderstaande stappen.

De voorbereiding

Voorbereiding van het materiaal

Het te extruderen materiaal, meestal in de vorm van korrels of pellets, wordt voorbereid. Dit kan onder andere het smelten van de grondstoffen en het toevoegen van additieven omvatten, om de gewenste eigenschappen te verkrijgen.

Smelten

Het voorbereide materiaal wordt in een extrusiemachine gevoerd, waar het wordt verwarmd en gesmolten. Dit gebeurt meestal in een verwarmingselement of extrusiecilinder met een schroef die het materiaal gelijkmatig verwarmt en verplaatst.

Het bewerken van de producten

Extrusie

Het gesmolten materiaal wordt onder druk door een matrijs of een mal geduwd. De matrijs heeft de gewenste vorm van het eindproduct. Naarmate het materiaal door de matrijs beweegt, behoudt het die vorm en koelt het af.

Koeling

Nadat het materiaal de matrijs verlaat, wordt het gekoeld om zijn vorm te behouden en te stollen. Dit kan gebeuren door luchtkoeling, waterbaden of andere koelmethoden, afhankelijk van het specifieke proces en materiaal.

Snijden

Het geëxtrudeerde materiaal wordt vaak op de gewenste lengte gesneden om individuele producten te vormen.

Contactgegevens

Bij Prince Fibre helpen wij u graag, van advies tot speciale producties.

U kunt contact opnemen door hiernaast uw gegevens en een bericht achter te laten, of door direct te e-mailen of bellen naar ons kantoor in Dronten.

De Vecht 44
8253 PH Dronten
Nederland
sales@princefibre.com
0321-316425

Neem contact op met ons