21 april 2022

Druk en opslag

De profielen van Prince Fibre zijn op de meest uiteenlopende manieren te gebruiken. Voornamelijk de carbonprofielen zijn door de kracht van de koolstofvezels breed in te zetten. Zo kunnen deze profielen ook gebruikt worden om opslag onder zeer hoge druk te faciliteren.

Opslag van waterstof
Een voorbeeld van een opslag die onder zeer hoge druk komt te staan, is de opslag van waterstof. Waterstof komt normaal gesproken voor in de vorm van een gas. Om het te bewaren gaat de voorkeur echter uit naar de vloeibare toestand van waterstof.
Het vloeibaar maken, is op twee manieren te realiseren: door de waterstof sterk af te koelen of door deze onder hoge druk te zetten.
Het afkoelen van de waterstof kost veel energie, omdat de temperatuur laag moet blijven om verdamping te voorkomen. Om waterstof onder druk te kunnen zetten en dat te houden, is een hele sterke tank nodig.

Onder hoge druk opslaan
Een stalen tank waarin de waterstof onder hoge druk wordt bewaard, moet dikke wanden hebben en wordt daardoor al snel zwaar. Als de tank op een vaste plek blijft staan, dan vormt dit gewicht geen probleem. Moet de tank echter verplaatst worden, zoals bij brandstoftanks van auto’s of vrachtwagens, dan kost het verplaatsen van al dat gewicht veel energie. Het gewicht zorgt dan voor een verhoogd brandstofverbruik. De waterstoftank van een auto kan door het gebruik van staal al snel zo’n 200 kg extra wegen.

Meewerken aan de oplossing
Het totaalgewicht van een waterstoftank van carbon, inclusief inhoud aan waterstof, is ongeveer gelijk aan het gewicht van de traditionele brandstoftank.

Aangezien koolstof sterker is dan staal en minder weegt, is dit het beste materiaal om de waterstoftanks uit te maken. Het is in ieder geval mogelijk om de tanks uit carbon te vervaardigen. Prince Fibre heeft al meegewerkt aan de bouw van een stationaire waterstoftank. Er wordt nu vooral gekeken naar praktische manieren om koolstof toe te passen in verplaatsbare tanks.

Op zoek naar een oplossing met composieten?
De hoge druk en het lichte gewicht dat nodig is voor een praktische toepassing van waterstoftanks, maken carbon tot het beste composiet om toe te passen . Voor soortgelijke vraagstukken is het verder ook mogelijk om dikwandige glasvezelprofielen te gebruiken. Bent u op zoek naar een passende composietoplossing? Neem dan contact op met Prince Fibre.

Contact us

Make a non-binding appointment